Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Concept: Wandelroute met infozuilen, historische krant en website

De kroniek van Enkhuizen is een uitgebreid project dat uit verschillende onderdelen bestaat. Het belangrijkste is het samen verzamelen van geschiedenis over de stad en de mensen die er wonen en hebben gewoond. En daarnaast het organiseren van activiteiten die de geschiedenis tot leven brengt.

De wandelroute met infozuilen

Er staat een wandelroute in het midden van de Kroniek van Enkhuizen courant die door de stad loopt. Deze wandelroute leidt u langs mooie plekken van de stad en langs gebouwen en plekken die terug komen in artikelen in de krant. Ter ondersteuning van de wandelroute staan er informatiezuilen door de stad heen, met nummers die overeenkomen met de wandelkaart en bewegwijzering.

Uitzicht op de haven

De route begint aan het water bij de veerhaven, achter het station. U loopt daarna om de buitenhaven heen, naar het landje van top. Onder de Drommedaris door gelopen gaat u over het ophaalbruggetje en loopt u door de karakteristieke straatjes van Enkhuizen richting de vestingswal. Daar krijgt u op de Wierdijk een prachtig uitzicht op het water, de Markermeerdijk en de ingang van de Buitenhaven. Geniet van het komen en gaan van nieuwe en oude zeilboten op een bankje op deze dijk.

Stadsgevangenis

Als u de route vervolgt, loopt u langs de vestingwal dan passeert u onder andere het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Als u daarna weer richting de binnenstad loopt komt u bij het oude stadhuis en de stadsgevangenis. Deze laatste is in de zomer open voor publiek en daar kunt u voor een euro het karakteristieke gebouwtje van binnen bekijken.

Sfeer

Als u de route verder de binnenstad in volgt komt u langs de Zuiderkerk, en gaat u via de winkelstraat naar de splitsing bij het Wegje. Daarvandaan loopt u langs het water en de 'Boerenhoek' naar de Stadsomringgracht. De Vest is een mooi pad langs de rand van de binnenstad. De route loopt hier een klein deel overheen, daarna loopt u weer door de binnenstad langs de grachten. Door heel Enkhuizen vindt u veel bruggetjes, vooral in deze hoek merkt u dat de witte bruggetjes een bepaalde sfeer geven aan de stad.

Winkelstraat

Uiteindelijk komt u weer uit bij de Westerstraat, de winkelstraat van Enkhuizen. Daar komt u voorbij de Westerkerk en het oude weeshuis. Halverwege de winkelstraat gaat u weer richting de haven. Waar u via de oude haven weer bij de buitenhaven komt.

Het Snouck van Loosenpark

Het laatste gedeelte van de wandelroute is een mooie afsluiter. Op de kop van de buitenhaven is de ingang van Het Snouck van Loosenpark. In dit mooie park midden in de stad, wonen een aantal mensen. De huizen tussen het groen en langs het water zien er idyllisch uit in de zon. Een mooie plek om te wonen.

Informatiezuilen

De informatiezuilen die u langs de route vindt vormen een historisch document voor de stad Enkhuizen. Ze omvatten drie panelen, waarvan er twee voorzien zijn van een fotografische impressie van Enkhuizen tijdens de periode 1880 tot 1935, welke met de hand zijn ingekleurd. Deze prenten bevatten ook grafische elementen van documenten en oude gravures. Op ieder derde paneel staat een muurkrant, waar oude verhalen en krantenknipsels verzameld zijn.

De historische krant "De kroniek van Enkhuizen"

De courant is een belangrijk onderdeel van de Kroniek van Enkhuizen. Het blaast leven in het verleden, en doet even denken dat deze ook echt uit de periode 1870 - 1939 afkomstig is. Een nostalgische krant vol mooie geschiedenis van Enkhuizen.

Artikelen

De verhalen in de krant zijn geschreven door de initiatiefnemers van de stichting, Frans van Leeuwen (The Image Firm) en Klaas Koeman (Oud Enkhuizen). De verhalen gaan over belangrijke gebeurtenissen uit de tijd van 1870 - 1939. Zoals de komst van de trein en de "gazfabriek". Over het bestuur van de stad, en prominente bewoners. De visafslag en de commotie rond de haven en de vissers. En verder de moderne tijd die eraan zat te komen, het gelijk zetten van de klokken en de eerste elektronische veilingklok van Nederland op de Oude Gracht. Door de vele inwoners van Enkhuizen die hun zolders zijn opgegaan konden al deze verhalen mooi geïllustreerd worden met oude foto's, waarvan een gedeelte met de hand is ingekleurd. 

Ouderwetse advertenties

De krant is ook voorzien van advertenties. Deze zijn opgemaakt in de oude stijl van de tijd en passen daardoor mooi in het geheel. Het enige verschil met de advertenties van vroeger is dat er toen nog geen websites bij vermeld stonden.

De website "Kroniekvanenkhuizen.nl"

Deze website is een belangrijk onderdeel binnen het concept. Op de website wordt namelijk de geschiedenis geschreven door de inwoners van Enkhuizen zelf. De plaatselijke geschiedenis die door de mensen zelf is beleefd. Daarnaast is de grote hoeveelheid foto's en wat algemenere informatie samengebracht op een redactionele gedeelte.

Redactionele website

Op het redactionele gedeelte van de website worden door de redactie verhalen en informatie geplaatst. Hier vindt u informatie over de stichting en de activiteiten van de Kroniek van Enkhuizen. Een fotoarchief en geschiedenis van personen en monumenten staat apart onder 'De oude doos'. Verder verzamelt de redactie verhalen via interviews, die in artikelvorm op de website worden gepubliceerd.

Lezers Schrijven (weblogs)

Het andere deel van de website bestaat uit een blog. Hier kunnen mensen zich aanmelden en zelf meeschrijven op de website, of reageren op artikelen van anderen. Het leuke van deze blog is vooral dat de (oud)inwoners van Enkhuizen samen geschiedenis schrijven.
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube