Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

De wandelroute met infozuilen

wandelroute
wandelroute
In het midden van de Kroniek van Enkhuizen courant staat een wandelroute die door de stad loopt. Deze wandelroute leidt u langs de mooiste plekken van de stad en langs gebouwen en plaatsen die terug komen in artikelen in de krant. Ter ondersteuning van de wandelroute staan er informatiezuilen door de stad heen, met nummers die overeenkomen met de wandelkaart en bewegwijzering.

Uitzicht op de haven

De route begint aan het water bij de veerhaven, achter het station. U loopt daarna om de buitenhaven heen, naar het landje van top. Onder de Drommedaris door gelopen gaat u over het ophaalbruggetje en loopt u door de karakteristieke straatjes van Enkhuizen richting de vestingswal. Daar krijgt u op de Wierdijk een prachtig uitzicht op het water, de Markermeerdijk en de ingang van de Buitenhaven. Geniet van het komen en gaan van nieuwe en oude zeilboten op een bankje op de dijk.

Stadsgevangenis

Als u de route vervolgt, loopt u langs de vestingwal en passeert u onder andere het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Als u daarna weer richting de binnenstad loopt komt u bij het oude stadhuis en de stadsgevangenis. De laatste is in de zomer open voor publiek, voor een euro kunt u dit karakteristieke gebouwtje van binnen bekijken.

Sfeer

Als u de route verder de binnenstad in volgt komt u langs de Zuiderkerk, en gaat u via de winkelstraat naar de splitsing bij het Wegje. Daar vandaan loopt u langs het water en de 'Boerenhoek' naar de Stadsomringgracht. De Vest is een mooi pad langs de rand van de binnenstad. De route loopt hier een klein deel overheen, daarna loopt u weer door de binnenstad langs de grachten. Door heel Enkhuizen vindt u veel bruggetjes, vooral in deze hoek merkt u dat de witte bruggetjes een bepaalde sfeer geven aan de stad.

paneel winkelstraat
paneel winkelstraat

Winkelstraat

Uiteindelijk komt u weer uit bij de Westerstraat, de winkelstraat van Enkhuizen. Daar komt u voorbij de Westerkerk en het oude weeshuis. Halverwege de winkelstraat gaat u weer richting de haven. Waar u via de oude haven weer bij de buitenhaven komt.

Het Snouck van Loosenpark

Het laatste gedeelte van de wandelroute is een mooie afsluiter. Op de kop van de buitenhaven is de ingang van Het Snouck van Loosenpark. In dit mooie park midden in de stad, wonen een aantal mensen. De huizen tussen het groen en langs het water zien er idyllisch uit in de zon. Een mooie plek om te wonen.

Informatiezuilen

De informatiezuilen die u langs de route vindt vormen een historisch document voor de stad Enkhuizen. Ze omvatten drie panelen, waarvan er twee voorzien zijn van een fotografische impressie van Enkhuizen tijdens de periode 1880 tot 1935, het oude beeldmateriaal is voor deze gelegenheid ingekleurd. Deze prenten bevatten ook grafische elementen van documenten en oude gravures. Op ieder derde paneel staat een muurkrant, waar oude verhalen en krantenknipsels verzameld zijn.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube